Turvallisuuden tulisi olla aina ykkösenä, osa 1

Moni on varmasti seurannut uutisista viimeaikaisia tapahtumia Indonesiassa.

513321558_29c1a36fd3_o
(C) Yan Arief, flickr.com

Muutama viikko sitten maata koetteli maanjäristys, jota seurasi hyökyaalto. Näiden, sekä maanjäristyksen aiheuttaman maanpinnan liejuuntumisen johdosta jopa yli kahden tuhannen ihmisen pelätään kuolleen. Viimeisten tietojen mukaan yli 5000 ihmistä on kateissa. Ihmishenkien lisäksi alueen aineelliset tuhot ovat olleet mittavat.

Viimeksi tänään, 11.10., saimme lukea uutisista uuden maanjäristyksen iskeneen Indonesiaan, tällä kertaa järistyskeskus oli vain neljänkymmenen kilometrin päässä Balin lomasaaresta. Onneksi tällä kerralla hyökyaaltoa ei syntynyt, sekä ihmishenkiäkään ei menetetty samassa mittakaavassa.

Nämä luonnon aiheuttamat tapahtumat saivat minut mietteliääksi seistessäni Helsinki-Vantaan lentoasemalla ja odottaessani koneeseennousun alkamista. Moniko meistä on oikeasti varustautunut minkäännäköisen tapaturman, saati katastrofin varalle matkoilla? Kun vielä lensin työkseni, meille teroitettiin koulutuksissa valmistautumisen tärkeyttä – joka vuosi. Tästä viisastuneena, vaikkakaan silloin en ollut yhtä vanha ja viisas, ajattelin nyt jakaa tätä tietoa eteenpäin, se ehkä auttaa niissä tilanteissa, joita ei koskaan soisi kohdalleen osuvan.

Tätä blogitekstiä kirjoittaessani huomasin siitä tulevan pitkän, joten jaan sen kahteen osaan: ennen matkaa, sekä matkan aikana.

 

VARAUDU ETUKÄTEEN, HYVISSÄ AJOIN ENNEN MATKAA

8010855891_180c5c692c_z
(C) Damian Kadal, flickr.com

Ennakointi on aina parempi asia, kuin jälkiviisaus. Sen takia kannattaakin kiinnittää asioihin huomiota jo ennen matkalle lähtöä. Melkeinpä kannattaa tallentaa puhelimeensa, tai paperille, muistilista asioista ja tavaroista, jotka pitää pakata matkalaukkuun. Lisan lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota esimerkiksi ensiaputaitojen ajanmukaisuuteen.

 

Ensiaputaidot ajan tasalle

Jos ensiapukorttisi on vanhentunut, tai et ole vielä käynyt ensiapukursseja, ota yhteyttä esimerkiksi Suomen Punaiseen Ristiin ja osallistu heidän järjestämilleen ensiapukursseille. Kurssit 1 ja 2 ovat sisällöltään sen verran yleispäteviä, että niistä on hyötyä kotona tapahtuvissa haavereissa, sekä esimerkiksi automatkoilla kolaripaikalle osumisessa. Saati sitten lomamatkalla tapahtuvissa tilanteissa, jotka vaativat ensiaputaitoista.

Itse olen joutunut, onneksi vain kerran, tilanteeseen, jossa jouduin takomaan ruokapalaseen tukehtuvaa ystävääni selkään saadakseni ilmatiet tukkivan palasen lentämään ulos. Heimlichin ote oli myös lähellä. Tämä tapahtui ollessamme lomamatkalla Thaimaassa vuosia sitten.

Sen lisäksi, että kurssit opettavat ensiapu- ja elvytystaidot, kursseilla saa myös varmuuden tehdä jotain tällaisissa tilanteissa, joissa on vain pakko toimia.

Matkustusilmoitus Ulkoministeriölle

Yksi tärkeä asia, jonka moni suomalainen matkaaja jättää tekemättä on matkustusilmoitus. Matkan lähestyessä ja matkapäivien varmistuttua on viisasta googlata Suomen Ulkoministeriön matkustusilmoitussivulle ja täyttää sieltä löytyvä kaavake. Tämän ilmoituksen tekeminen ei suojele sinua passivarkauksilta tai jos sairaana tarvitset kotiutumislennon, mutta se auttaa esimerkiksi katastrofitilanteissa, missä Suomi päättää kotiuttaa kyseisessä paikassa olevat kansalaisensa. Samaisesta osoitteesta, voit klikkailla itsesi katsomaan matkakohteesi matkustustiedotteita, ja kannattaapa se paikallisen konsulaatin puhelinnumero ja käyntiosoite tallentaa puhelimeen.

Eurooppalainen sairaanhoitokortti (EHIC) Kelasta – ilmaiseksi

Euroopan unionin alueella matkustaessa matkustusilmoituksen lisäksi kannattaa ottaa yhteyttä Kelaan, mielellään netin kautta, ja tilata sieltä itselleen Eurooppalainen sairaanhoitokortti. Kortti on maksuton ja se lähetetään sinulle aina uudelleen, automaattisesti, edellisen vanhentuessa. Monissa EU-maissa julkiset sairaalat ja päivystykset eivät ole kiinnostuneita vakuutuskortistasi vaan ensisijaisesti haluavat nähdä tämän sinisen sairaanhoitokortin. Tämä sen takia, että olet oikeutettu kyseisen maan lainsäädännön mukaiseen sairaanhoitoon (samalla tavalla ja hinnalla kuin kyseisen maan kansalainen), ilman että sairaalan tai hoitopaikan tarvitsee alkaa käydä paperisotaa vakuutusyhtiöiden kanssa hoidostasi aiheutuvista kustannuksista.

Muista kuitenkin, että EHIC ja matkustajavakuutus eivät ole missään nimessä toisensa poissulkevat asiat! Monissa Euroopan Unioninkin maissa voit päästä huomattavasti nopeammin hoitoon yksityiselle puolelle matkustajavakuutuksen kautta ja myöskään EHIC ei korvaa kuljetusta takaisin Suomeen.

Matkustaja- ja matkatavaravakuutus suojaa sinut ja laukkusi

26397671939_4a806ecfb1_z
(C) Cindy Shebley, flickr.com

Äsken mainitsin sairaana kotiuttamisesta. Sitä varten, sekä muita äkillisiä sairastumisia varten tarvitset ehdottomasti matkustajavakuutuksen. On ihan itsestäsi kiinni, käytätkö kertamatkavakuutuksia vai hankitko vakuutuksen, joka on voimassa jatkuvasti. Matkustajavakuutusta hankkiessa on todellakin syytä kiinnittää huomiota vakuutusehtoihin, joiden perusteella korvauspäätökset tehdään. Ehkä tärkeimmät asiat, joihin olen työni kautta törmännyt ovat:

 

  • jo olemassa olevien sairauksien paheneminen
  • laitesukellus ei kuulu perusmatkustajavakuutuksen piiriin, vaan siihen tarvitaan aina lisävakuutus (kuten myös moniin muihin urheilulajeihin) ja painekammiohoito on kaikkialla kallista
  • matkustajavakuutus ei kata matkatavaroita, vaan niitä varten tarvitaan matkatavaravakuutus (yleensä lisäosa matkustajavakuutukseen)
  • raskaus ja synnytys eivät ole sairauksia

Matkustajavakuutus on äärimmäisen halpa ja hyvä keino suojata itsensä monilta ennalta-arvaamattomilta tilanteilta. Hyvänä esimerkkinä voin mainita kuumassa ilmastossa iskevän ruokamyrkytyksen. Siitä aiheutuva nestehukka saattaa viedä yhden yön oksentamisen jälkeen sairaalan päivystykseen nestetiputukseen, puhumattakaan epätasaisella kadulla kompastumisesta ja jalan murtumisesta.

Matkapäivä lähestyy, mitä matkalaukkuun?

Ensiapulaukku tai -pussi, josta löytyy ainakin laastaria, haavan puhdistuslappuja,

10668575255_471e31cffc_o
(c) medisave.co.uk (flickr.com:sta)

särkylääkettä (parasetamolia ja/tai ibuprofeenia), palovammageeliä, teippiä, sakset, hakaneula tai muutama, pumpulia ja muutama vanupuikko. Kätevän pienikokoisia ensiapupakkauksia kannattaa kysellä esimerkiksi apteekeista tai Tokmanneilta.

 

Itse olen, sairaanhoitajana, tuunannut oman ensiapupakettini sisältämään edellämainittujen lisäksi myös steriileitä haavataitoksia, hanskat ja muutamia muita asioita. Tämän seurauksena paketti muistuttaa enemmän palloa kuin siistiä pakettia.

Muuten, jos olet aikeissa laittaa hanskat ensiapupakettiisi, kannattaa harkita Kinder-munan syömistä ensin. Sen sisällä oleva rasia (se, jossa on se kiva yllätys sisällä) on erinomainen säilytysrasia hanskoille, sekä esimerkiksi tableteille! Samanmoisia rasioita tulee aina joskus hiusväripakettien mukana.

Taskulamppu. Tämä oli yksi niistä asioista, joita me ihmettelimme koulutuksissa kerta

8517362603_87f9f215a9_z
(C) Carl Holpin, flickr.com

toisensa jälkeen. Aina siis siihen saakka, kunnes meille, moderneille ihmisille, selvisi että kaikissa tilanteissa sähköt eivät toki toimi ja silloin on muutenkin paniikki päällä. Taskulampun avulla selviää kätevästi esimerkiksi säkkipimeästä hotellihuoneesta ulos. Nykyiset LED-lamput ovat myös perin pienikokoisia, joten sellaisen pitäminen yöpöydällä ei edes vie tilaa.

 

Se, miksei kännykän taskulamppuun kannata luottaa hätätilanteissa, lienee selviö? Kaikki kännykät eivät ole vesi- tai roisketiiviitä, saati että niitä voisi ladata tilanteessa, jossa esimerkiksi koko kaupunki on ilman sähköä. Tai jos muistat ottaa mukaan kännykän, niin miten on laturipiuhan laita?

Lääkkeet. Jos sinulla on olemassaolevia sairauksia, ota käsimatkatavaroihisi mukaan

4766498866_38da3d474d_z
(C) Rob Ireton, flickr.com

lääkkeet vähintään lentomatkan +1 päivän ajaksi. Yleisenä sääntönä kannattaa myös pitää sitä, että jos matkan pituus on 7 vuorokautta, lääkkeitä kannattaa olla mukana 10 vuorokautta varten. Miksi? Muistatteko Eyjafjallajökullin tulivuorenpurkauksen, joka sulki Euroopan ilmatilan likimain viikoksi? Ennalta-arvaamattomissa tilanteissa, kuten tällaisissa luonnonmullistuksissa ei matkustajavakuutus välttämättä korvaa paikallisella lääkärillä käyntiä, varsinkaan kun kyseessä on jo olemassa oleva sairaus ja sen lisäksi lääkkeet ovat kotona.

 

Muista lääkkeistä kannattaa aina ottaa matkaan mukaan särky- ja kuumelääkkeitä (parasetamoli ja/tai ibuprofeeni), vatsansuojalääkkeitä (maitohappobakteerit), ripulilääkkeet (Imodium), sekä nenän tukkoisuuteen nenäsuihke (tämä helpottaa kummasti lentomatkustusta).

Jos sinulla on reseptilääkkeitä mukana, niistä kannattaa aina pitää resepti matkassa! Sen lisäksi kannattaa etukäteen tutkia netistä onko käyttämäsi lääkkeet sallittuja viedä kyseiseen maahan. Varsinkin jos ensiapulääkearsenaaliisi kuuluu paljon erilaisia pillereitä, voi lentoaseman turvatarkastus haluta nähdä todisteita siitä, että kaikki nappulat ovat laillisia ja tarkoitettu sinun käyttöösi.

Jos olet taipuvainen tiettyihin yleisiin infektioihin (tai jos sinulla on pieni lapsi), kannattanee harkita antibioottikuurin mukaan ottamista ihan vaan varmuuden vuoksi. Jos se on mukana valmiiksi, voi kuurin aloittaa, jos oireet ilmaantuvat tai pahenevat matkan aikana.

Taannoisella omatoimimatkallamme Indonesiassa vuokrasimme mopedin. Toki

IMG_8193
(C) Kalle Reijonen

menimme kaatumaan heti ensimmäisenä päivänä kyseisellä laitteella ja oma asfaltti-ihottumani tulehtui melko rajusti, kuten oheisesta kuvasta luultavasti huomaa. Matkan aikana söin mukana tuomani antibioottikuurin ja sen lisäksi jouduin vielä hakemaan toisen ennen kuin infektio rauhoittui. Omaa tyhmyyttäni tosin en aloittanut ensimmäistä kuuria heti oireet huomattuani ja sen kautta tulehdus pääsi pahenemaan ja pitkittymään.

 

 

SEURAAVASSA BLOGISSA LÄHDETÄÄN MATKALLE

Toivottavasti tämän tekstin linkit ovat osoittautuneet hyödyllisiksi ja sitä kautta olette saaneet inspiraatiota pakata laukkuun muutakin kuin biksut ja aurinkorasvaa (joka ylläolevasta listasta muuten puuttuu!).

Kannattaa myös muuten ihan oman mielenrauhankin takia tutustua vaikkapa Duodecimin Terveyskirjaston erinomaisiin ja lyhyihin artikkeleihin erilaisista terveysongelmista, jotka voivat kohdata matkailijaa melkeinpä missä tahansa. Tällaisia ongelmia on muun muassa:
– ns. turistiripuli
ruokamyrkytys
auringonpistos

 

Tässä blogitekstissä esitetyt asiat ja ohjeet ovat kirjoittajan omakohtaisiin kokemuksiin perustuvia ohjeita, eivätkä edusta minkään tietyn tahon näkemyksiä. Tekstissä esitetyt listat eivät myöskään ole kaikenkattavia, joten jos keksit jotain puuttuvaa, niin laita ihmeessä kommenttia tulemaan – päivitämme tekstiä tarvittaessa.

One thought on “Turvallisuuden tulisi olla aina ykkösenä, osa 1”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.