Turvallisuuden tulisi olla aina ykkösenä, osa 2

Päädyin jakamaan kirjoittamani blogitekstin kahteen osaan sen pituuden takia. Toisekseen tekstini käsittelee turvallisuutta matkustaessa kahdessa osassa – mitä tehdä ennen matkaa ja mitä tehdä matkan aikana (tämänkertainen blogi), joten on suhteellisen luonnollista tehdä tuohon kohtaan pieni jako.

Ehdin toimia kahdeksan vuoden ajan matkustamopalvelutyössä muutamalla eurooppalaisella lentoyhtiöllä ja tuona aikana ehdin oppia vanhemmalta miehistöltä heidän käyttämiään turva-asioita, kuten myös kuulla vuosittaisissa koulutuksissa omaan turvallisuuteemme liittyviä muistutuksia, joita olen käyttänyt nyt pohjana tätä blogia kirjoittaessani.

Eli mennäänpä itse asiaan ja lähdetään (lento)matkalle!

 

MITEN OLLA TURVALLISESTI LENTOKONEESSA?

Keskityn tässä tekstissä erityisesti lentomatkustukseen, koska se on meille suomalaisille tällä hetkellä se yleisin tapa matkustaa lomamatkoille ulkomaille. Samoja vinkkejä voi toki käyttää esimerkiksi risteilymatkustaessaan ja kannattaakin miettiä oman turvallisuutensa maksimoimista myös laivalla ollessaan.

3391162908_1b914f5d1a_z
(C) Eli Duke, flickr.com

Aivan ensimmäiseksi, lakkaa olemasta cool ja tutustu siihen turvaohjeeseen, joka sijaitsee istuintaskussa. Jos sieltä ei kyseistä korttia löydy, pyydä se matkustamomiehistöltä – on sinun oikeutesi tutustua sinun henkeäsi pelastaviin asioihin ja se muutama hetki, jonka käytät naureskellaksesi piirroskuville turvaohjekortissa voivat auttaa sinua muistamaan hätätilanteessa, mitä pitikään tehdä.

 

Noudata matkustamohenkilökunnan ohjeita turvavyöstä, ikkunansuojuksista ja käytävällä seisoskelusta (sekä tietenkin kaikesta muusta). Esimerkiksi Lufthansan lennoilla kuulutetaan nykyisin, että on matkustajan velvollisuus pitää turvavyö kiinnitettynä lennon aikana. Olen onneksi vain kerran kaikkien kahdeksan työvuoteni aikana ollut tilanteessa, jossa täysin tyhjästä tullut turbulenssi nykäisi minut ilmaan koneen etuosassa. Noin 15 sekuntia myöhemmin, istuessani penkilläni, näin kuinka koneen perä hyppäsi ensin ylös ja sitten alas, ehkä noin 2-3 metriä. Oliko kaikilla turvavyö kiinni? Oli, paitsi miehistöllä, joka oli jo aloittamassa töitään.

Ennen kuin kone liikahtaa lähtöportilta, mieti missä istut ja missä on lähin poistumistie

15066440568_94acbffce4_z
(C) Kuruman, flickr.com

ja kuinka monta penkkiriviä sille poistumistielle on. Ja kannattaa muistaa se matkustamohenkilökunnan usein mainitsema lause: “Muistathan, että lähin poistumistie voi sijaita myös takanasi.”

 

Ja joka tapauksessa, ne penkkirivit kannattaa laskea kumpaankin suuntaan, sillä hätälaskun sattuessa saattaa osa poistumisteistä olla poissa käytöstä.

Tällainen yksinkertainen laskutoimitus kannattaa tehdä jos matkustamoon jostain syystä tulisi savua. Lattianrajassa savua on vähemmän, ja kun laskee rivejä samalla kun etenee kohti ulospääsyä, pysyy kummasti rauhallisempana.

Voiko tätä soveltaa esimerkiksi laivaan?

Kyllä voi ja pitääkin! Jokaisessa hytissä, jossa olen elämäni aikana ollut, on omanlaisensa

5544497893_abd98d0875_z
(c) ggoldie, flickr.com

turvakortti ja ainakin Tallinkin, Silja Linen ja Viking Linen laivoilla tulee matkan aluksi turvakuulutus, jossa tärkeimmät asiat myös kerrotaan ääneen. Näihin kuulutuksiin kannattaa kiinnittää huomiota, vaikka siitä saattaakin saada hermoheikon nörtin maineen.

 

Samalla tavalla kannattaa tutkia hytin turvakortti, joka sijaitsee muuten yleensä hytin ovessa tai sen välittömässä läheisyydessä, ja laskea montako hyttiä on oman hytin ja ulospääsyn välissä. Laiva, koska on sen verran suurempi laitos, sisältää myös alkusammutusvälineistöä, joidenka sijainti kannattaa painaa myös mieleen.

 

TURVALLISESTI MATKAKOHTEESSA

Turvallisuus on asia, jota ei voi painottaa liiaksi. Sitä paitsi, oman lomailuympäristön turvallisuuteen voi kiinnittää sen viisi minuuttia huomiota ennen kuin hölvää aurinkorasvan iholle ja lähtee biitsille. Halpa henkivakuutus.

Tutustu hotellihuoneen turvaohjeisiin. Katso, missä suunnassa ja kuinka monen oven päässä on portaikko. Ei hissi, vaan portaikko. Esimerkiksi tulipalotilanteessa hissiin jääminen voi olla vihonviimeinen teko.

Kymmenisen vuotta takaperin olin Lontoossa hotellissa. Likimain puolilta öin palohälytin alkoi mekastaa ja toki en ollut ainoa, joka kurkki huoneen oven raosta käytävälle ja ihmetteli alusvaatteisillaan, mistä on kyse. Näin jälkikäteen ajateltuna oli muuten todella hupaisa ilmiö, että vasta kun minä heitin housut jalkaan ja lähdin kohti portaikkoa, muista huoneista alkoi liikkua ihmisiä samaan suuntaan. Osa jäi odottamaan hissiä, joka ei olisi ollut viisasta, jos kyseessä olisi ollut pahempi asia kuin yöportieerin leivänpaahtimeen kärähtänyt paahtoleipä. Ala-aulassa tosin odoteltiin sen aikaa, että paikalle saapuneet palomiehet tutkivat oletetun paloalueen.

Kun tuo turvaohjeen kertaus on tehty, nostele mm. taskulamppu matkalaukustasi yöpöydälle, vuoteen viereen. Sen lisäksi kannattaa pohtia muun muassa seuraavia asioita:

Jos pitää kiireesti lähteä huoneesta, mitä otan mukaan?

Passi ja rahaa. Kaikissa tilanteissa korttimaksaminen ei onnistu, varsinkaan kun lähdetään Suomen rajojen ulkopuolelle. Hätätilanteissa luultavasti vielä vähemmän. Ja jos sähkökatkon tai muun syyn takia pankkiautomaatit ovat kiinni, käteistä on hyvä olla ainakin jonkin verran taskun pohjalla. Samasta syystä myös passi ja muut matkustusasiakirjat on hyvä pitää sellaisessa paikassa, mistä ne saa hätätilanteessa nopeasti mukaansa.

Automatkoilla on syytä myös muistaa matkatavaroiden turvallisuus! Suomi on lintukoto, jossa auton penkeille voi jättää mitä vaan ja se lähes varmasti on paikoillaan, kun palaa kuvaamasta lehtöpöllön kuhertelua tunnin kuluttua. Mutta näin ei ole läheskään kaikkialla muualla! Esimerkiksi 10 minuutin selfietauon aikana voro voi viedä autosta kaiken varastamisen arvoisen ja passit, luottokortit, kännykät ja kaikki muu tällainen kuuluu varastamisen arvoisiin asioihin. Joten: aina kun jätät auton vartioimatta, arvoesineet piiloon – ja mahdollisuuksien mukaan ne kannattaa pitää itsellä mukana.

Vettä ja pientä välipalaa. Pöydällä kannattaa aina olla täysinäinen, avaamaton

4259625055_d4dc617886_z
(C) Bruno Nascimento, flickr.com

vesipullo ja jotain pientä murkinanpoikasta. Esimerkiksi rusinat ja pähkinät ovat hyvä vaihtoehto. Tilanteissa, joissa elimistö joutuu käyttämään omia varastojaan nopeasti ja/tai pitkään, tarvitaan jotain korvaamaan niitä ja juuri esimerkiksi rusinat ovat omiaan tällaisissa tilanteissa. Ja puhdas vesi on elinehto.

 

Ja jos käytät muovipulloja lomamatkoilla, muistathan laittaa ne kunnolla roskikseen, tai uusiokäyttää.

Lämmintä päällysvaatettaOn toki tilanteita, missä pitää lähteä alusvaatteisillaan ilman mitään muuta, mutta jos sinulla on hetki aikaa, nappaa mukaasi jotain, mikä estää vilunväristykset, ainakin hetken aikaa. Vaikket ehtisi pukea farkkuja jalkaasi huoneessa, ne kulkevat helposti käsivarrella kunnes sinulla on hetki aikaa keskittyä vaatteiden päällesaamiseen.

 

EI LUONNONKATASTROFEJA, MUTTA LOMPAKKO VIETIIN TAKATASKUSTA!

Tämä lienee itse asiassa yleisin katastrofi yhdessä erilaisten huijausten kanssa, mikä matkalaista voi kohdata. Sen takia onkin tärkeää pitää järki päässä, kaikissa tilanteissa. Ja kannattaa muistaa ne muutamat perusasiat, mihin ei välttämättä koti-Suomessa tule kiinnitettyä huomiota.

Käsilaukun vetoketjut kiinni ja laukkua kannetaan vatsan puolella tai kainalossa. Mitä lähempänä omaa kehoa ja silmiesi alla pidät käsilaukkua, sitä epätodennäköisempää on, että se katoaa tai sieltä viedään sinulle tärkeitä asioita. Lisäksi kannattaa muistaa, ettei kaikkia pankkikortteja kannata pitää samassa paikassa, eikä

3388592700_776d32c893_z
(C) PapodeHomem, flickr.com

myöskään koko viikoksi nostettua käteistukkua.

Miehet, lompakko pois takataskusta. Tämä on yksi tärkeimpiä asioita, joita kannattaa ajatella. Takatasku on ehkä helpoin kohde taskuvarkaalle viedä lompakko. Tiedän surullisia tapauksia, joissa koko perheen lomakassa on ollut miehen lompakossa ja lompakko takataskussa ja ennen kuin perhe on päässyt matkatavarahihnalle Las Palmasin lentoasemalla, on lompakko varastettu ja lomakassa sen mukana.

Ja kuten jo aikaisemminkin mainitsin, ei kaikkia rahoja ja kortteja samaan paikkaanVoi olla, että joku kortti katoaa tai osa rahoista häviää taskuvarkaan matkaan, mutta silloin on vielä mahdollisuus jatkaa lomailua, kun koko kassa ei tyhjentynyt. Samalla tavalla valitettavan paljon yleistyneet korttien kopiontilaitteet pankkiautomaateissa voivat aiheuttaa yllättävän puhelinsoiton Luottokunnalta, joka ystävällisesti kertoo sulkeneensa korttisi.

 

ONKO TÄMÄ KAIKENKATTAVA LISTA?

No ei ole. Olisi täysin mahdotonta kirjoittaa blogitekstiä, saati kirjaa, josta löytyisi ohje joka ikiseen tilanteeseen, mitä maa päällään kantaa. Tekstieni tarkoitus on lähinnä herätellä sinua miettimään, millaisiin asioihin kannattanee varautua matkalle lähtiessä ja matkalla ollessa. Kun on muutama perusasia kunnossa, muuhunkin varautuminen muuttuu helpommaksi.

Vuosien saatossa minulta on viety muun muassa matkapuhelin matkan aikana. Ja oliko matkavakuutusta? Ei.

Mutta kun pitää järjen päässä, yleensä välttyy turhilta murheilta ja matkakin sujuu paremmin. Kaikkea hauskaa saa toki tehdä, mutta ei sitä esimerkiksi tarvitse baarista kävellä takaisin hotelliin umpitunnelissa autioita kujia pitkin.

Tässä blogitekstissä esitetyt asiat ja ohjeet ovat kirjoittajan omakohtaisiin kokemuksiin perustuvia ohjeita, eivätkä edusta minkään tietyn tahon näkemyksiä. Tekstissä esitetyt listat eivät myöskään ole kaikenkattavia, joten jos keksit jotain puuttuvaa, niin laita ihmeessä kommenttia tulemaan – päivitämme tekstiä tarvittaessa.

One thought on “Turvallisuuden tulisi olla aina ykkösenä, osa 2”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.